Értékteremtő művésztelep Érmihályfalván 2013

VII. Nemzetközi Alkotótábor Érmihályfalván

Egy közös vacsora volt a mihályfalvai VII. Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor megnyitója szombaton. A művészekkel a jövő hét folyamán bármikor, bárhol lehet találkozni a városban.

A helyi alkotótáborok sorában a hetedik megnyitójára került sor szombaton délután az idei „támaszponton”, az érmihályfalvai Regina panzióban. A hivatalos szó csak annyiban helyénvaló, hogy jelen volt az egyik támogató, a Városháza képviseletében Nyakó József polgármester (a másik támogató a panzió). A közös vacsorához terített asztal mellett még nem volt ott minden alkotó, hiszen érkeztek/érkeznek a városba. Az idei táborhely megfelelőnek tűnik a gondolatok szárnyalására, a múzsa méltó fogadására –mondta köszöntőjében a polgármester, aki úgy vélte, hogy bár Érmihályfalvának nincsenek sem hegyei, sem várromja, sem, „védőszentje”, de így is épp elég megörökítendő várja a művészeket. A Városháza és a város szívesen fogadja várost megörökítő alkotásokat, szívesen ad helyet a tábornak, és annak is örülnek, hogy a helyi művészeket szívesen fogadják, mikor ők mennek vendégségbe, zárta szavait Nyakó József.

Két téma

Szalai Ilona, a tábor főszervezője (aki a konyhai feladatokat is kézben tartja), könyvtáros is köszöntötte vendégeit, pár szóban felelevenítette az eddigi táborok történetét, majd hozzátette: az idei végére elkészül a tábor saját logója, tartalmazva egyedi elnevezését is. A tábor művészeti vezetője a hajdúnánási Patai István, aki már tavaly bejelentette: Az idei téma a bűvös hármas szám, illetve Érmihályfalva maga. Ennek megfelelően „portyázásokat” tesznek majd a városban, hogy mindenki kedvére fotózhasson, vázlatokat készíthessen, melyek alapján elkészülhetnek az alkotások. A tábor zárása most is a hagyományos tárlat lesz, melyen a 10 nap alatt készülő alkotásokat állítják ki…

Az alkotótábor résztvevői: Patai István, Fűz László (Hajdúnánás), fekete Hajnalka (Érkeserű), Agárdi Lajos, Vincze Árpád (Hajdúszoboszló), Berszán László, Guba-Kerekes Zsuzsa (Székelyhíd), Papp Gábor (Margitta), Popon Krisztina, Bányai Szabados Katalin, Ferenczy András, Fekete Szabolcs (Nagyvárad), Fúró József (Nyírábrány) Érmihályfalváról: Hintalan Géza, Kovács Éva, Kovács József, Kiss György, Molnár Zoltán, Molnár Angéla, Tasa Zoltán.”

Rencz Csaba cikke Bihar Napló

„A hetedik, immár az "Értékteremtő" nevet is viselő Nemzetközi Alkotótábor az elmúlt szombaton nyitotta ki képzeletbeli kapuit a Regina panzióban.

A művészek immár az alkotás "célegyenesébe" fordultak, hiszen a tábor végét jelentő, annak ideje alatt készül alkotásokat bemutató kiállítás megnyitójára július 20-án, szombaton 16 órakor kerül sor a városi könyvtárban.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak.”

 

Rencz Csaba cikke az Érmihályfalva az Érmellék fővárosa című oldalon

 

Megnyílt a nemzetközi alkotótábor Mihályfalván

 

Immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit Érmihályfalván az a nemzetközi alkotótábor, amely nagyváradi, érmelléki és magyarországi képzőművészeket lát vendégül minden esztendőben. Mindamellett, hogy magyarországi alkotók is vendégeskednek a tábor területén, nemzetközi jellegét az adja, erősíti, hogy szlovákiai vendégművészek is meg-meglátogatják a telepet a határok nélküli együttalkotás örömére.

Mint arról már többször is hírt adtunk, az alkotótábor először 2007-ben jött létre a helybéli Marcsó József Képzőművészeti Kör, a Máté Imre Városi Könyvtár, illetve a mihályfalvi önkormányzat közös szervezésében. A művésztanyának voltak azonban más támogatói is az elmúlt hét esztendő folyamán. Az első három évben a helyi Philadelphia Alapítvány székhelyén táboroztak, majd azt követően az Érsemjén–Érmihályfalva határában fekvő Barantón, azaz az egykori Csiha-kúrián vendégeskedtek. Az utóbbi két esztendőben a Gyermek- és Ifjúsági Központ adott helyet az alkotóknak. A támogatók között természetesen minden esztendőben ott jeleskedik az önkormányzat is.

 

Szalai Ilona könyvtáros és főszervező elmondta, idén az alkotótábor telephelye a Regina panzió, amely a határátkelő felé vezető úton található, s amelynek tulajdonosa Rácz György, aki szállásadójuk és anyagi támogatójuk is egyben.

Idén mintegy húsz-huszonöt művészt várnak a táborba, akik általában a hagyományosan tíz napig tartó „múzsajárás” alkalmával itt fognak berendezkedni.

Bár már pénteken szállingóztak a panzió eme rendhagyó vendégei, a tábor hivatalos megnyitója szombaton délután esett meg. Ebből az alkalomból Nyakó József polgármester is „elvegyült” kicsit a társaságban, megosztva velük néhány vendégszerető gondolatot is a város és a helyi elöljáróság nevében.

Ezt megelőzően a hajdúnánási Patai Istvánnal, a telep művészeti vezetőjével váltottunk néhány szót, aki a tiszadobi (Magyarország) művésztelep kurátora is egyben. Patai István jelöli ki minden esztendőben a mihályfalvi „tábori témát-témákat” is. Ezúttal a „bűvös hármas” számra, valamint Érmihályfalvára mint településre esett a választása. A művésztelep vezetője azt is elmondta, az itt létrehozott munkákból hagyományszerűen az idén is lesz táborzáró kiállítás. „

Sütő Éva cikke a Reggeli Újság című online lapban

 

 

„Az elmúlt szombati megnyitó után egy héttel táborzáró kiállítással ért véget a VII. ÉRtékTeremtő Nemzetközi Alkotótábor.
A Máté Imre Városi Könyvtár galériájában az eltelt napokon született alkotások kaptak helyet, téma a város maga, illetve a bűvös hármas szám volt.
 

 

A tárlatnyitón mintegy hetven érdeklődőt köszönthetett elsőként Nyakó József polgármester, aki örömének adott hangot a sokaság, illetve a kiállított anyag bősége láttán. A művészek "dolga" megmutatni, hogy a világ nem csak fekete és fehér, hanem létezik egy színekkel, formákkal teli optika is - fejtette ki az elöljáró, hozzátéve: a Városháza kötelességének érzi a művészetek, a tehetségek támogatását a továbbiakban is.
A polgármester a jelenlévők tapsát kérte a tábor főszervezője-mindenese, Szalai Ilona könyvtáros számára. Utóbbi a maga során a szervezéshez nyújtott támogatást többeknek megköszönhette. Elmondta, hogy a Városházán azonnali és gördülékeny "hátszelet" kapott, de nagy segítségére voltak a Marcsó JózsefAlkotókör tagjai, a Regina panzió tulajdonosa, illetve magánszemélyekként Kovács Zoltán (Aladin), aki az utazásukban és az egykori téglagyár területén az "idegenvezetésben" segített be, Rózsa Piroska kerti terményekkel, míg Barna Erzsébet süteményekkel lepte meg őket. Szalai Ilona emléklapokkal honorálta a támogatásokat. "Ennyi jó ember között nem lehet elfáradni" - válaszolt a saját munkáját ért dicsérő szavakra. 
Mint minden eddigi, a hetedik táborozás művészeti vezetője is a hajdúnánási Patai István volt, aki a záró kiállítást nevezte a legizgalmasabb momentumnak, több szempontból is. Egyrészt megnevezte a 2014-es tábor témáját: "Kik vagyunk, honnan jöttünk?" Másrészt minden résztvevőnek emléklapot adott át, és megnevezte az általa alapított Patai Díj idei kitüntetettjeit”

Rencz Csaba cikke az Érmihályfalva, az Érmellék fővárosa című oldalon

Tábort bontottak a képzőművészek Mihályfalván

Mint arról már a napokban hírt adtunk, Érmihályfalván immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit az a nemzetközi alkotótábor, amely idén is nagyváradi, érmelléki és magyarországi képzőművészeket látott vendégül.

Az alkotótábor telephelye ezúttal a Regina panzió volt, mely vendégfogadó a nyírábrányi határátkelő felé vezető úton található. Tulajdonosa Rácz György, aki mindamellett, hogy szállást és helyet biztosított a művészeknek és az alkotóműhelynek, anyagi támogatója is volt egyúttal az idei tábornak. Nem utolsósorban segített a helyi önkormányzat is, mely évek óta támogatja eme értékőrző és hagyományteremtő művésztelepet.

Idén mintegy húsz-huszonöt alkotó fordult meg a táborban, zömmel visszajárók, akik a tíz nap alatt létrehozott munkáikat hagyományszerűen közszemlére tették az alkotási időszak utolsó napján. Mint már említettük a megnyitóról szóló tudósításban, a művésztelep vendégei minden évben egy vagy két téma jegyében alkotnak. Ezúttal a „bűvös hármas” szám és Érmihályfalva mint település volt az adott tematika. A jobbnál jobb alkotásokból összeállított tárlatnak szombaton a koradélutáni órákban a Máté Imre Városi Könyvtár adott helyet, azonban a téka előcsarnoka majdhogynem szűknek bizonyult az érdeklődők nagyszámú seregének.

A kiállítást Nyakó József polgármester nyitotta meg, majd átvette a szót Patai István hajdúnánási (Magyarország) festő, aki egyben a tiszadobi művésztelep kurátora, valamint a mihályfalvi alkotótábor művészeti vezetője is minden esztendőben. Patai kiértékelte az elmúlt tíz nap alkotásait, majd köszönetet mondott a házigazdáknak, a főszervező Szalai Ilona könyvtárosnak. Patai felvetette annak lehetőségét is, hogy jövőre az Érmellék 2009 Fotóklubbal közösen dolgozzanak, illetve állítsanak ki.

Szalai Ilona főszervezőként elmondta: az első négy esztendőben másodmagával – Gheri Judit könyvtárossal – szervezete a tábort, de az elmúlt években kolléganője hiányában egyedül vállalta a munkát. Köszönetet mondott mindennemű segítségért, mind a panzió tulajdonosának, mind az önkormányzatnak, illetve bárminemű támogatáskért is, amely magánszemélyek részéről érkezett. A tárlatnyitó záróakkordjaként emléklapokkal jutalmazták a résztvevőket.

Sütő Éva cikke a Reggeli Újság című online lapban