Dicsőszentmárton Kis-Küküllő Galéria 2007

Szlovácsek Ida

November 3. és 11. között tartottuk a város névadójához kapcsolódó ünnepséget.

A rendezvénysorozat képkiállítással kezdődött Agárdi Lajos hajdúszoboszlói festőművész műveiből. Hajdúszoboszló testvérváros részéről jelen volt Vágó Zsolt önkormányzati képviselő és Berényiné Szilaj Ilona, a művelődési ház igazgatója. Dr. Kakassy Sándor, a Kis-Küküllő Alapítvány elnöke hangsúlyozta: Agárdi Lajos képei Bordi András képeivel rokoníthatók. Berényiné Szilaj Ilona a két testvérváros kapcsolatáról beszélt. Ô kórustagként járt először Erdélyben, városunkban, azóta is ápolja a baráti kapcsolatot, most leányát is elhozta, hogy megismerhesse ezt a csodálatos vidéket. Többünket megajándékozott a Szókimondó című kulturális havi folyóiratukkal s elismeréssel szólt Dégi Éva dicsőszentmártoni festőművész nyári hajdúszoboszlói bemutatkozásáról.

Agárdi Lajos "egy darabot hozott az Alföldből, Hajdú-Bihar ő Erdélybe". Reményét fejezte ki, hogy ezzel a kiállítással hozzájárul a két város kapcsolatának elmélyítéséhez. Vágó Zsolt, aki először jött Erdélyben, a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésének szükségességéről beszélt. A kiállítás egy új gyökeret jelent a többi gyökérág mellé, értéket hordoz, erősíti kulturális kapcsolatainkat.

Dégi Éva – Agárdi Lajos képeit méltatva – elmondta, hogy ezek technikai szempontból jelentenek újat. A hagyományos témájú alkotások vegyes technikával készültek. Ezt a marosvásárhelyi színművészeti akadémia III. éves diákjai Arany János Jóka ördöge valamint a Rózsa és Ibolya elbeszélő költeményeinek dramatizált változatával léptek fel a Közművelődési Központ színpadán.

Másnap a Háromszék Táncegyüttes Csávási ballada című műsorának tapsolhattunk nagy lelkesedéssel.

A harmadik napon az óvodások és kisiskolások a kolozsvári Puck Bábszínház előadását tekinthették meg. A sikeres, jó hangulatú játékba a gyerekeket is bevonták.

November 7-én dr. Szekeres Gerő tartott vetítéses előadást öt kontinens legmagasabb hegycsúcsairól. A látvány gyönyörűsége magával ragadta a közönséget.

A marosvásárhelyi könyvvásárról is jutott egy "szelet" Dicsőszentmártonba: a Kriterion Könyvkiadó hozta el friss kiadványait. Könyvbemutatót tartott és írásaiból olvasott fel Sebestyén Mihály, Murvai Olga, Szász István Tas. A kiadó igazgatója, H. Szabó Gyula méltatta a könyveket. Banner Zoltán Dsida Jenő Nagycsütörtök és Psalmus hungaricus címû költeményeit adta elô.

Két esemény zárta a kulturális napokat. Egyiken Sipos Domokos, az erdélyi magyar irodalom egyik úttörőjének, városunk szülöttének emlékét idéztük halálának 80. évfordulója alkalmával. Emlékverseny volt, melyre a helyi Andrei Bârsan Líceum tanulói készültek (megadott bibliográfia alapján).

Dicsőszentmárton 01
Dicsőszentmárton 02
Dicsőszentmárton 03
Dicsőszentmárton 04
Dicsőszentmárton 05
Dicsőszentmárton 07