Tovább épülnek a kulturális kapcsolatok

A Szoboszlói Alkotók Csoportjának kiállításával a kulturális kapcsolatok is tovább épülnek Hajdúszoboszló és az erdélyi Körösrév között 2013

„Az európai uniós pályázatoknak köszönhetően nagyon sokrétű és hasznos lehetőségek nyílnak meg életünk minden területén –közvetve mindannyiunk javát szolgálva.

   Egy ilyen uniós pályázat eredménye a Hajdúszoboszló és a romániai Rév község között létrejött – határon átnyúló- turisztikai, kulturális kapcsolat is. A révi inkubátorház felavatásán a Szoboszlói Alkotók Csoportja is részt vehetett. Alkotásainkkal fejezhettük ki örömünket és támogatásunkat az iránt, hogy a két település között elindult egyfajta párbeszéd. …

   A kiállításmegnyitó előtt a hajdúszoboszlói zeneiskola igazgatója , Hellné Kádár Edit gitárjátékában gyönyörködhettünk. Ezt követően Berényiné Szilaj Ilona a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte a konferencia és az ünnepség résztvevőit. Majd név szerint bemutatta a csoportunk tagjait, felvázolta alkotói tevékenységünket. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kultúra egy olyan híd az emberek között, ahol értelmezhetetlen a határ kifejezés. …

   Az új épület hófehér, még festékszagú falai megteltek élettel a képeinktől. Mindegyikünknek legalább három munkája szerepelt a kiállításon. Az akvarelltől a fotókon át a tűzzománcokig, sokszínűen, egyéni hangon… Ez a bemutatkozás egyben a csoport első külföldi szereplése volt. A helyiekkel való beszélgetés során felmerültek jövőbeni tervek is, mint például a kölcsönös alkotótáborok megszervezése és természetesen a két település művészeinek akár egyéni, akár csoportos kiállítása.

   Máté Lajos, a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének elnöke a konferencián elhangzott előadásában úgy fogalmazott, hogy a munka java még csak ezután kezdődik. Igen, a beruházások megtörténtek, a párbeszéd a két település között megindult. Rajtunk múlik a folytatás.

   Egy nagyon jól szervezett, hasznos és emlékezetes napot töltöttünk így együtt mi, szoboszlóiak és réviek. Azt kívánom magunknak, hogy feltétlenül legyen folytatás!

   Az alkotócsoport tagjai: Agárdi Lajos, berényi Viktória, Bacskay Csabáné, Kohári Tibor, Kátay Gyula, Szatmári Lajos, Sándor Károly, Szatmári Lajos, Szoboszlainé Kádár Anikó.”

 

Részlet Szoboszlainé Kádár Anikó cikkéből, Szókimondó, 2013. július

 

„Június 1-én az átadó ünnepségen Dorel Cosma Rév község polgármestere őszintén elmondta, hogy nagyon szkeptikus volt a megvalósítással kapcsolatban. A finanszírozás állandóan akadozott, de szerencsére sok segítséget kaptak és elkészült a beruházás.
Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló város polgármesterének nevében, Dr. Vincze Ferenc cimzetes főjegyző gratulált a partnereknek és kívánt sok sikert a további munkához.
Szabó Ödön képviselő román részről támogatta ennek a projektnek a megvalósulását és örömét fejezte ki a végett, hogy jelen lehet nem csak az alapkőletételnél, hanem a szalagátvágásnál is!
Az inkubátorházat a helyi egyházak képviselői megáldották, majd kezdetét vette a konferencia, ahol szakemberek mondták el az eddigi és várható eredményeket.

Hasas János Rév község alpolgármestere és Máté Lajos a HVE elnöke rövid prezentáción keresztül vázolta a lehetőségeket, melyek ezen túl megvalósíthatóvá válnak. Majd Kabály Zsolt , a Hajdúszoboszlói TDM iroda vezetője szólt a két ország közötti turisztikai elképzelésekről.
Szoboszlónak van gyógyvize, de nincs hegye! Rév hegyi község, de nincs gyógyvize! Turisztikai szempontból a víz és a hegyek fontos elem, ezt ötvözte a két település közös ajánlatban és egy logóban, amit a HVE tervezett.

A szakemberek arra is gondoltak, hogy miként lehetne az utazást a két település között a legegyszerűbben megtenni. A valamivel több mint 100 kilométerre egy okos telefonnal használható alkalmazást készítettek, mely GPS funkcióval, profi idegenvezetőként navigálja el a kirándulni vágyókat. Felsorolja az összes látnivalót és kibontja a történelmi hátteret is! A Pocket Guide bemutatása felkeltette a szakemberek érdeklődését.
A konferencián Király Csaba a Bihor-Hajdú Bihar Eurorégió közös marketingtervről tartott előadást. Gábora Attila pedig turisztikai marketing tervet vázolt.
A hajdúszoboszlói delegáció ajándékokat adott át a révi partnereknek, majd Berényiné Szilaj Ilona a szoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója bemutatta az általuk is támogatott Szoboszlói Alkotó Csoportot, akik alkotásaikkal kiállítást rendeztek a révi inkubátor házban.
Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a kultúra híd az emberek között, melyet igyekeznek kihasználni. ...

Az ünnepséghez méltó tökéletes hangulat elérésében Hellné Kádár Edit gitárjátéka nyújtotta az alapot.
Agárdi Lajos, Bacskay Csabáné, Berényi Viktória, Kátai Gyula, Kohári Tibor, Sándor Károly, Szathmári Lajos, Szoboszlainé Kádár Anikó és Varga István alkotásaiből Gyulai János rendezte be a kiállítást.”

Részlet  Búzási Lászó a Szoboszlói Színesben megjelent cikkéből

Megjelenés ideje: 2013.06.10.